Hverdagsfest er best! – Fiskegrateng

Hjemmelaget fiskegrateng skal ha sprø skorpe og den skal være luftig og fløyelsmyk mot ganen og nostalgisk i smaken. Jeg forstår ikke hvorfor vi kaller fiskegrateng for hverdagsmat? Det er en imponerende rett med milde, fantastiske smaker som smelter sammen i munnen. Så hvis du tror på at hver dag er en fest – da er dette middagen for deg!

De fleste forbinder nok fiskegrateng med hvit fisk som torsk eller sei. Men det hender at jeg lager fiskegrateng med laks også. Og så lager jeg den ofte i porsjonsformer. Ikke alle vil ha makaroni i, men med porsjonsformer blir det lettere å tilpasse gjestene behov. Fiskegrateng er også en god ide som forrett hvis du skal ha en større middag! For dette er virkelig festmat!!

IMG_0775.jpg

 

 

Til to personer trenger du:

500 g fisk

Hvit saus:

3 ss smør

2 ss hvetemel

½ hønsebuljongterning

4 dl melk

1 kort 12 prosent eddik ( jeg liker å spisse den hvite sausen litt med syre)

salt

revet muskattnøtt

hvit pepper

2 eggeplommer

5 cm purreløk skåret i tynne i ringer

 

2 stivpiskede eggehviter

4 ss strøkavring

4 ss revet parmesan

 

Slik gjør du:

Kok makaroni som angitt på pakken, sil av vannet og sett til side.

Imens trekker du fisken i ca 10 minutter.

La hvit saus.

Begynn med å smelte smøret og rør inn hvetemel til det blir en glatt masse. Spe med melk og tilsett hønsebuljongterning. (Dette er et lite triks mormor lærte meg – gir mer fylde i den hvite sausen) Kok opp og tilsett purreløk. Smak til med evt salt, pepper og revet muskattnøtt og eddik. La sausen putre i fem seks minutter. Rør inn eggeplommene og fisken. Sett til side.

Pisk eggehviter så de blir så stive at du kan snu bollen på hode uten at innholdet faller ut.

Bland sammen makaroni og den hvite sausen med fisken og vend dette forsiktig inn i de stivpiskede eggehvitene. BRUK EN STOR BOLLE!

Smør innsiden av en ildfast form med smør.

Hell i blandingen.

Strø over strøkavring og parmesan og en ekstra klatt smør på toppen.

Stekes på midterste rille på 175 grader i ca 45 minutter.

Server med kokt potet og revet gulrot! Eller som her med blansjerte erter, gulrot, rødløk og stangselleri og noen dråper ponzusaus!

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

2 svar til Hverdagsfest er best! – Fiskegrateng

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s