From Russia with love!

IMG_0612Piroger har sin opprinnelse i Russland, men varianter av denne paitypen finnes nesten over hele verden. Den italienske fetter`n heter calzone mens den spansktalende delen av familien kaller dem for empanadas.

Piroger er en fornøyelse å spise som en liten kveldssnack. Det er også en veldig pen måte å fortelle noen at du er glad i dem på når du pakker ned et par piroger i nisteboksen. Jeg tror ikke jeg kjenner noen som ikke liker piroger!

Fyll dem med hva du vil. Har du litt slapp ost, en kald potet, litt gressløk og litt skinke så vips får du fyllet til en rykende varm og deilig pirog. I denne oppskriften lager jeg fyll av kjøttdeig. Jeg har tatt utgangspunkt i en pakke karbonadedeig, dette er nok litt i meste laget. Men det som er igjen av fyllet etter at du har tatt det du trenger til pirogene, varmer du opp med en boks tomater og spiser med pasta. Dette er oppskriften som bare gir og gir og gir!

IMG_0615

 

Du trenger:

½ pakke gjær

2 dl lunket vann

2 ss olivenolje

2 egg (ett av dem til pensling)

1 ts salt

6-7 dl hvetemel

Fyll:

400 g karbonadedeig

1 løk, finhakket

1 gulrot, finhakket

½ persillerot, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

2 tomater, finhakket

1 ss tomatpure

1 dl vann

salt/ pepper

Har du litt fersk timian eller rosmarin så er det godt å hake og ha i.

1 dl revet ost

 

Slik gjør du:

Rør ut gjær i lunket vann, pisk inn olje, egg og salt. Jobb inn melet, litt av gangen. Elt deigen godt og la stå til heving under klede til deigen har fått dobbelt størrelse. Ca 1 time.

Stek kjøttdeig.

Finhakk grønnsakene. Det er viktig at alle grønsakene er i små, små biter.

Fres grønnsakene sammen med kjøttdeigen. Tilsett vann og la det hele småputre i ca 15 min. Tilsett mer vann hvis det blir for tørt. Sett til side.

Elt sammen deigen på nytt og del deigen inn i åtte deler. Hver del trilles til en kule og trykkes ut som en liten, rund pizzabunn.

Legg fyll på halvparten av hver sirkel og topp med litt revet ost. Brett den andre halvparten over. Trykk ned med en gaffel langs skjøtene så forsegler du pirogen.

Legg på stekebrett, stikk et hull med en kniv på toppen av hver pirog.

La pirogene heve ytterligere i 15 minutter.

Pensle hver pirog med ett sammenpisket egg.

Stekes i midterste rille på 225 grader i ca 15 minutter eller til de har fått fin farge.

Avkjøles på rist. Jeg klarer aldri å vente så jeg brenner fingre og tunge av meg når jeg setter tennene i en alt for varm pirog!

IMG_0603

 

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s