Hva skjer a….?

 

 

 

 

At en vind av opprør sveiper over Nord Afrika har vi fått med oss til tross for moteuker. Vi har heller ikke glemt urolighetene i Albania, Hellas eller Italia for den saks skyld. Men er det ikke på tide at noen setter dette i sammenheng og begynner å gi svar på hvorfor dette skjer ? Og hvorfor akkurat nå?

Den delen av moteverden som står for produksjonen, selve industrien begynte å skjelve allerede tidlig i sommer. Bomullsprisene gikk opp over 60 prosent på tre måneder. Noen satte dette i samenheng med økt velstand i Kina. Kina har hatt en eksplosiv økonomisk utvikling og en stor middelklasse har vokst frem. Som middelklasen over hele verden så investerte de i eiendom. Det oppsto en boligboble som myndighetene slo ned på ganske enkelt ved å si at det ikke var lov å spekulere i eiendom lenger…. Da rettet investeringskåte kinesere øynene mot råvaremarkedet. Bomull ble kjøpt opp, men ikke solgt videre. Dermed økte prisene i rekordfart.

Økte råvarepriser har vært et gjennomgangstema på økonomisidene det siste året. Noen fikk vel til og med med seg at alle dagligvarebutikke her hjemme priset opp varene en natt for et par uker siden.

 

 

Og da er vi tilbake i Nord Afrika. Da det hele begynte i Tunis så jeg et innslag på BBC hvor de intervjuet en lektor. Hennes frustrasjon var først og fremst over at hun ikke lenger hadde råd til å kjøpe kjøtt mer enn en dag i uka. Frustrasjon over dårlig demokrati kom i andre rekke.

Spørsmålet mitt er: Skyldes de forskjellige opprørene i Nord Afrika økte råvarepriser? Og hvorfor øker egentlig råvareprisene?

Hvor er D2 når du trenger dem???

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s